Boksamtal om; Staffan Söderblom och Wallenbergaffären

Område: Norrtälje
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje, 76130 76130 Norrtälje (Visa karta)
Arena/Plats:
Kategori: Seminarium/Kurs/Litteratur
Datum: Onsdag 8 dec 2021

Boksamtal i Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje om; Staffan Söderblom och Wallenbergaffären : Nytt ljus i ett trauma - av författaren Omi Söderblom.

Ambassadören och UD-tjänstemannen Staffan Söderblom (1900-1985) var under andra världskriget stationerad i Moskva och var den som kastades in i det uppmärksammade Raoul Wallenberg-ärendet. Söderblom kom att spela en central roll, enligt många på ett avgörande sätt.

Han förde förhandlingar direkt med Stalin personligen angående Wallenbergs försvinnande. Ingen annan enskild svensk har fört sådana samtal med diktatorn. Söderblom utverkade då en försäkran från Stalin att allt skulle göras för att gå till botten med Wallenbergs försvinnande. På olika ställen i Wallenberg-litteraturen har man beklagat att Söderblom inte lät publicera sig eller lämnat efter sig dagböcker, brev eller dylikt. Men denna bok bygger just på sådana skrifter som hittills varit hemligstämplade liksom på uppteckningar från olika intervjuer, offentliga och privata, med Staffan Söderblom.

I denna överraskande volym om Wallenbergdramat redogör Omi Söderblom för händelserna ur Söderbloms perspektiv. Hon presenterar en rad faktiska omständigheter som tidigare aldrig givits offentlighet. Staffan Söderbloms personliga erfarenheter, iakttagelser och reflektioner innebär en vitalisering av mysteriet med Wallenberg.

Staffan Söderblom var en sällsynt begåvad och kompetent ämbetsman som även i övrigt drog ett tungt lass i hela UD:s verksamhet under kriget. Här lyfts hans gärning fram i viktiga skeenden, exempelvis beträffande hur de ca 8 000 danska judarna räddades över till Sverige.

Söderblom blev tidigt känd för sin begåvning, bl.a. student vid 15 års ålder och både fil.- och jur.kand vid 21 års ålder.

Omi Söderblom, bosatt i Stockholm, jurist - hovrättsdomare i Svea hovrätt - är släkt med ambassadören och bokens huvudperson Staffan Söderblom. Genom att teckna ett uppriktigt, sanningsenligt porträtt av sin farfars bror - femte barnet till Nathan Söderblom, ärkebiskop och den moderna fredsrörelsens initiativtagare som belönades med Nobels fredspris - har hon kunnat visa en helt ny bild av Wallenbergaffären. För några år sedan utgav Omi den kritikerrosade försäljningssuccén I skuggan av Nathan.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
8 Dec
Onsdag 8 dec 2021 17:00 - 18:30  

Kontaktinformation

Gatuadress 1
Roslagens bokhandel vid Lilla torget i Norrtälje
Postadress
76130 76130 Norrtälje
Kontaktperson
Anette Grinde
E-post
info@roslagensbokhandel.se

LänkarBoka hos oss

  • Roslagens officiella bokningssajt
  • Brett utbud av boende, aktiviteter och evenemang
  • Säker betalning online
Build: 2021-12-01 15:41:21, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-6632.cbischannel-14995.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails