Reena Saini Kallat - Deep Rivers Run Quiet

Område: Norrtälje
Galles gränd 7, 761 30 Norrtälje (Visa karta)
Arena/Plats: Norrtälje konsthall
Kategori: Evenemang, Konst & övriga utställningar

Reena Saini Kallats arbeten har de senare åren undersökt gränser, territorier och kartor. Huvudfrågorna har återkommit som former i hennes konstnärskap och pekat på varierade historiska berättelser samt hur mänskligheten har lämnat historiska avtryck på geografin.

Norrtälje konsthall är stola över att kunna presentera två separatutställningar med Mumbai-baserade konstnärerna Reena Saini Kallat och Jitish Kallat. Det är deras första institutionella utställning i Sverige som visar både tidigare och senare arbeten. Utställningarna ger en omfattande upplevelse av deras konstnärliga arbeten. Verken skiftar mellan det stora och det mikroskopiska, det ekologiska och det existentiella, det planetariska och det kosmiska. Utifrån en gemensam utgångspunkt tar verken olika riktningar genom vilken de undersöker världen.

Reena Saini Kallats arbeten har de senare åren undersökt gränser, territorier och kartor. Huvudfrågorna har återkommit som former i hennes konstnärskap och pekat på varierade historiska berättelser samt hur mänskligheten har lämnat historiska avtryck på geografin. Hennes egen familjehistoria överlappar med delningen av Indien och Pakistan 1947, en delning som resulterade i massmigration på båda sidor om gränsen. Ingångarna till verken är både poetiska och teoretiska och undersöker ett sammanflöde av idéer som ifrågasätter politiska och sociala gränser.
Utställningen Deep River Run Quiet innehåller ett nytt platsspecifikt verk, Leaking lines. En väggmålning uppbyggd med elektriska kablar, ett återkommande motiv i hennes konstnärsskap. De elektriska kablarna blir symboler för kontakt och en kanal för energier och idéer som vävs ihop till barriärer och taggtrådar. De omkastande linjerna ger upphov till en mer bekant topografi där fastlåsta territoriella avgränsningar sömlöst förvandlas till en fritt flytande flod med konturer som liknar naturliga geografiska särdrag.
I utställningen visas också en 8-kanals-video, Blind spots som genom en syntavla (ett tryckt kort som visar bokstäver och siffror i rader av minskande storlek; används för att testa synskärpa) använder de inledande raderna till olika länders konstitutioner. I de tio diptykerna Leaking Lines sammanför konstnären avsiktligt 'linjen' - ett primärt konstnärligt verktyg - med språket för territoriella avgränsningar. Verket placerar konturerna av gränser från hela världen mot bilder av landskapen, som de delar upp och fördelar. Dessutom presenteras hennes nya verk med titeln Vortex och Water Book.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
16 Sep
Torsdag 16 sep 2021 12:00 - 16:00 Norrtälje konsthall
17 Sep
Fredag 17 sep 2021 12:00 - 16:00 Norrtälje konsthall
18 Sep
Lördag 18 sep 2021 12:00 - 16:00 Norrtälje konsthall
21 Sep
Tisdag 21 sep 2021 12:00 - 16:00 Norrtälje konsthall

Snabbfakta

Åldersgräns
0

Kontaktinformation

Gatuadress 1
Galles gränd 7
Postadress
761 30 Norrtälje
Kontaktperson
Helén Hedensjö
E-post
helen.hedensjo@norrtalje.se

Faciliteter och service

Faciliteter
Kostnadsfritt Trådlöst internet WC
Speciella behov
Barnvänligt Handikappvänligt  

Länkar

Vandrarhem

Vandrarhemmet Hvilan

Avstånd: 610 meter
Bo centralt i vackra hamnstaden Norrtälje på vandrarhemmet Hvilan. Härifrån har du nära till allt det bästa med Stockholms norra skärgård och till butiker och restauranger i charmiga Norrtälje.
Hotell

Åtellet

Avstånd: 489 meter
På Åtellet bor du centralt i Norrtälje med ett vackert läge vid ån och Norrtälje hamn. Här befinner du dig mitt i Norrtäljes idylliska stadskärna med charmiga butiker, gränder och kullerstensgator.
Hotell

Hotell Roslagen, Norrtälje

Avstånd: 1,3 km
Vid Norrtäljes södra infart hittar du Hotell Roslagen. Hotellet består av 52 stora och ljusa rum i tre våningar med två hissar. Bussar till/från Stockholm stannar strax utanför hotellet (hållplats Campus Roslagen) och om du kommer med egen bil finns här fri pa

I närheten avBoka hos oss

  • Roslagens officiella bokningssajt
  • Brett utbud av boende, aktiviteter och evenemang
  • Säker betalning online
Build: 2021-09-16 10:27:30, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-6632.cbischannel-14995.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails