Jernets fångar 2019

Område: Östhammar
Arena/Plats: Österbybruk
Kategori: Evenemang
Datum: Lördag 22 jun 2019 - söndag 7 jul 2019

31:a året i Vallonsmedjan Österbybruk Teater med musik och dans, i autentisk miljö. I Vallonsmedjan möter man de människor som levt med och av järnet – arbete och drömmar i sorg och glädje.

JERNETS FÅNGAR är ett spel som har sin utgångspunkt i en speciell historisk erfarenhet – gruvbrytning och järnproduktion i norra Uppland. Det är historien om Järnets Uppland och den är både specifik för den här delen av landet, med vallonerna som invandrad arbetskraft och de väl-planerade bruksmiljöerna, och representativ för en betydelsefull del av hela den svenska historien. Intressant nog har nu vallonerna blivit en integrerad del av befolkningen, och bruks-miljöerna en närmast nostalgisk aspekt av den svenska historien. Man kan uppfatta den sociala strukturen i bruket som en föregångare och inspiration till den svenska folkhems-modellen.

Vi har nu möjlighet att förmedla en del av den här historien, tack vare att generationers livsverk finns bevarat här och att spelets skapare Katarina Ehnmark har uppfattat deras berättelser.

I den gamla smedjan finns smederna och deras kvinnor, mycket nära. Stenväggarna, härdarna, hammaren och redskapen förmedlar historien vi gestaltar. Både aktörer och publik befinner sig på platsen för det som spelet handlar om – människorna som levde med och av järntillverkningen, i stolthet och fångenskap, i glädje och sorg.

Flera av aktörerna har förfäder som levt, arbetat och dött som Jernets Fångar. Spelet framförs av ett trettiotal personer i alla åldrar och med olika bakgrund. Det bidrar också till att spelet blir trovärdigt.

Jernets Fångar innehåller mycket sång och musik, på nyckelharpa och med elektroniska klanger, och flera koreograferade danser som illustrerar berättelsen. Det är en föreställning som samtidigt är allvarlig och humoristisk, vacker och komisk, och som kombinerar amatörernas skådespelarinsatser med professionell instudering och uppsättning. Vallonsmedjan har vilat och väntat. År 1989 kom så Jernets Fångar för att berätta hur livet har varit där.

Och nu gör vi det för 31:a året. Välkommen att vara med!

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
22 Jun
Lördag 22 jun 2019 17:00 Österbybruk
23 Jun
Söndag 23 jun 2019 17:00 Österbybruk
25 Jun
Tisdag 25 jun 2019 17:00 Österbybruk
26 Jun
Onsdag 26 jun 2019 19:00 Österbybruk

Kontaktinformation

Gatuadress 1
Vallonsmedjan Österbybruk
Postadress
74832 Österbybruk
Telefonnummer (Bokning)
+46 767650660
Telefonnummer
+46 708783738
Arrangör e-post
osterbyteatern@hotmail.com


Boka hos oss

  • • Roslagens officiella bokningssajt
  • • Brett utbud av boende, aktiviteter och evenemang
  • • Säker betalning online